Rolstoelbasketbal?

Wat is rolstoelbasketbal?

Rolstoelbasketbal is een teamsport. Vijf spelers per team nemen het op een veld op tegen elkaar. De spelregels zijn nagenoeg identiek aan de regels van het staande basketbal. Een wedstrijd bestaat uit vier kwarten die ieder tien minuten duren. Tijdens de wedstrijd kan er doorlopend gewisseld worden.

Het veld heeft de zelfde afmetingen als elk ander basketbalveld en de ring hangt op de zelfde hoogte als bij de staande basketballers, namelijk 3,05 meter. Hoewel dit erg hoog lijkt vanuit een rolstoel, vormt het geen beperking om te scoren. Ervaring leert dat zelfs jeugdige teamgenoten na een tijdje makkelijk de ring kunnen raken.

Voor wie is rolstoelbasketbal?

Iedereen kan en mag meedoen! Hoewel rolstoelbasketbal vooral een gehandicaptensport is, hoef je geen handicap te hebben om mee te spelen met ISV Hengelo in de competitie. Heb je een blessure opgelopen, waardoor je (tijdelijk) niet meer kan sporten? Ook dan biedt ISV de mogelijkheid om je conditie op peil te houden en te proeven aan rolstoelbasketbal.

Natuurlijk heeft de meerderheid van de spelers wel een handicap. Dat verschilt van mensen die een onderbeen missen of hun knie kapot hebben tot mensen die verlamd zijn vanaf hun borst naar beneden. Spelers met een handicap aan de handen kunnen ook meedoen en zelfs aan mensen die een onderarm bieden hebben we in het verleden plaats geboden.

Kortom, heb je een verhindering waardoor je niet meer staand of lopend kunt sporten, dan is rolstoelbasketbal geschikt. Heb je zin om te sporten in een rolstoel? Ook dan is rolstoelbasketbal geschikt.

Sportrolstoel

Om mee te kunnen spelen heb je een sportrolstoel nodig. Schrik niet, voor mensen die eens mee willen trainen heeft ISV Hengelo rolstoelen achter de hand. Op die manier kun je rustig de sport uitproberen, zonder dat je zelf een sportrolstoel nodig hebt.

Een sportrolstoel verschilt op een paar punten van een ‘gewone’ rolstoel. De wielen staan iets schuiner, om balans en wendbaarheid te vergroten. De rolstoel kan niet ingeklapt worden, omdat dat de rolstoel veel zwaarder maakt. Verder hebben moderne sportrolstoelen kleine wieltjes aan de achterkant waardoor de rolstoelen niet achterover vallen. Ook hebben sommige rolstoelen een zogenaamde ‘wing’, een ronde stang voor de rolstoel die verhinderd dat de speler vastgezet kan worden door een verdediger.

Omdat sportrolstoelen prijzig zijn, bieden de gemeenten gehandicapten een vergoeding aan om een rolstoel aan te schaffen. Als je lid bent van een gehandicaptensportvereniging heb je recht op die vergoeding. Eens in de drie jaar kun je op die manier een sportrolstoel aanvragen.